Un punct este folosit la sfarsitul unei idei sau a unui gand, fiind si o regula extrem de importanta in folosirea corecta a gramaticii. Insa, mesajele text pot fi exceptie de la regula, din moment ce un nou studiu a constatat ca mesajele digitale care se termina cu punct nu sunt sincere. Rezultatele studiului sugereaza ca lipsa de semne de punctuatie, indica faptul ca se raspunde in mod spontan si din inima.

Binghamton University’s Harpur College a analizat mai bine de 120 de studenti, care au fost rugati sa citeasca o serie de texte de pe un ecran sau notite scrise de mana pe foi detasabile- care erau similare cu cele folosite de elevii din trecut, pentru a comunica in timpul orei. Astfel, in timpul experimentelor, mesajul expeditorului continea o declaratie urmata de o invitatie formulata ca o intrebare, de genul: “Dave mi-a dat acest bilet. Vrei sa vii?”

Apoi, receptorul oferea un raspuns de genul: “Okay”, “Bine”, “Yeah” sau “Yup”. Jumatatate din raspunsurile participantilor au fost insotite de un punct, iar cealalta jumatate nu a folosit niciun fel de semn de punctuatie.

Semnele de punctuatie influenteaza negativ mesajele

In functie de raspunsurile primite, mesajele text care s-au incheiat cu un punct au fost etichetate ca fiind mai putin sincere decat mesajele care nu erau insotite de semn de punctuatie. Studentii care au citit notitele de pe foile detasabile- sau biletele- au declarat ca, fie ca ca exista punct sau nu, au simtit ca mesajul a fost mai sincer. Acest studiu sugereaza ca semnele de punctuatie pot determina o interpretare gresita si pot influenta in sens negativ mesajele text.

Studiul concluzioneaza ca “nu numai ca semenele de punctuatie transmit o lipsa de sinceritate in mesajele text, dar se pare ca ar putea fi si un indiciu folosit de expeditori pentru a transmite informatii mai pragmatice. De asemenea, atunci cand se vorbeste, oamenii transmit cu usurinta informatiile sociale si emotionale, datorita limbajului non-verbal, lucru care lipseste cu desavarsire in mesajele text”.