Este o stea de marime mijlocie situata in secventa principala in diagrama H-R (Hertzsprung-Russel), cu o varsta de cca 4,6 mld. de ani, constituita predominant din gaze – hidrogen si heliu. Globul solar are un diametru de 1,392 milioane km. Este asemenea unei sfere incandescenta imensa formata din plasma (gaze ionizate) cu o masa de 750 de ori mai mare decat masa planetelor si celorlalte corpuri din sistem luate la un loc. Aceasta masa uriasa determina o forta gravitationala de cca 28 de ori mai mare decat a Terrei. Hidrogenul reprezinta cca 73,5% din masa Soarelui, heliul 25 %, iar restul este format din cantitati mici de elemente grele. Densitatea materiei este de cca 1,4 g/cmc. Sursa energiei solare o reprezinta reactiile termonucleare de fuziune a H in He. Aceasta energie este disipata in spatiu sistemului prin intermediul vantului solar. Spectrul radiatiei solare este constituit din radiatie de lungime scurta de unda (gama, x, ultraviolete), de lungime medie de unda (radiatia luminoasa vizibila) si lungime lunga de unda (radiatia infrarosie, undele radio).
Cecetatorii apreciaza ca peste 4,5-5 mld. de ani Soarele va deveni o gigantica rosie ce se va extinde aproximativ pana la actuala orbita terestra. Faza de giganta rosie va fi urmata de imprastierea straturilor exterioare ale Soarelui datorata intenselor pulsatii termice, dand nastere unei nebuloase planetare. Soarele se va transforma apoi intr-o pitica alba, racindu-se in timp. Aceasta succesiune a fazelor este tipica evolutiei stelelor de masa mica spre medie
Nucleul la randul sau are o structura concentrica formata din trei straturi ale caror limite nu sunt inca clar definite: nucleul propriu-zis, zona radiativa si cea convectiva. In nucleu, unde temperaturile (cca 13,6 mil. grade Kelvin) si presiunile sunt uriase, au loc reactii de fuziune nucleara. Circa 600 milioane tone de hidrogen se transforma intr-o secunda in heliu. Energia emisa de aceste reactii (fotoni de radiatie electromagnetica si neutrini) se propaga in zona radiativa, mai rece, pe care o strabate in cca 1 milion de ani, datorita absortiei si reemisiei continue a fotonilor de catre ionii de plasma. Ajunsa in zona convectiva radiatia ascensioneza prin intermediul unor curenti convectivi de plasma si apoi transferata catre atmosfera solara.