Nivelul de emisii de de poluare din intreaga lume continua sa creasca constant, si asta mai ales din cauza noxelor emise de sistemul de transporturi. In acest sens, oamenii implementeaza fel de fel de strategii pentru a reduce impactul schimbarilor climatice, prin adoptarea de masini ecologice, transport in comun sau chiar mersul pe bicicleta. Astfel, mersul pe bicicleta devine un obicei prietenos atat cu mediul, cat si cu sanatatea calatorului, existand o multime de orase in lume care incurajeaza astfel de actiuni. In timp ce masinile reprezinta un element necesar, fiind un lux in transport, este adevarat ca nu sunt foarte prietenoase cu mediul. Cateva orase au luat initiativa de a oferi cetatenilor o alternativa mai sanatoasa, si putem spune daca un oras este prietenos cu mediul atunci cand exista locuri si piste amenajate pentru biciclisti. Astfel, potrivit unui studiu realizate de Copenhagen Index, iata care sunt cele mai bune orase care ofera o nua sansa mediului prin dezvoltarea infrastructurii pentru biciclete.
Infrastructura pentru biciclisti
Hamburg, Germania este un oras ce se gaseste in topul celor care protejeaza biciclistii, obtinand pozitia 14 in top 20 a oraselor prietenoase cu bicicletele- potrivit Copenhagen Index. Cu o dorinta continua de dezvoltare in acest sens, Hamburg promite o noua perspectiva globala si, cu toate ca e nevoie ca infrastructura sa fie mai bine pusa la punct, orasul german se implica foarte mult in protejarea biciclistilor.
Paris, Franta si-a luat un angajament puternic fata de imbunatatirea infrastructurii pentru biciclisti. Sistemul de bike-sharing din Paris, infrastructura existenta uimitoare si numarul mare de intinderi, Paris protejeaza biciclistii in cel mai mare sens al cuvantului, desi va avea nevoie de alte solutii permanente.
Budapesta, Ungaria se afla in topul Emerging Bicycle Cities, lucrand intens la reteaua de drumuri si pise pentru biciclisti, dar si la sistemul de bike- sharing. Are nevoie de mai multa sustinere politica pentru a schimba mobilitatea nationala in ceea ce ii priveste pe biciclisti.
Berlin- pptrivit studiului realizat de Copenhagen Index, Berlin se afla pe locul 10 din 20, insa cu sperante foarte mari de a ajunge si mai sus in topul acesta, pe motiv ca locuitorii orasului au vointa si isi doresc sa calatoreasca si mai mult cu bicicleta. O infrastructura exceptionala, alaturi de oameni care isi doresc sa schimbe ceva, fac ca orasul capitala al Germaniei sa ajunga curand pe primele locuri.
Amsterdam, Olanda este cel mai prietenos oras cu biciclistii din lume. De altfel, orasul a ajuns la un nivel de saturatie in ceea ce priveste numarul de biciclisti, existand chiar si limite de viteza in unele zone aglomerate ale orasului. Infrastructura si design-ul orasului ar putea conduce la o uniformitate si mai mare.