Psihologul Dacher Keltner impartaseste ideile sale legate de miturile despre modul in care oamenii sunt ciudati si explica stiinta care se afla in spatele empatiei si bunatatii. Cu toate ca foarte multi dintre noi credem in darwinismul social, care consta in formarea unei pareri gresite ca supravietuirea se traduce ca fiind o persoana prin natura sa egoista- cel mai nemilos dintre noi va atinge mult mai repede succesul- Keltner face lumina in acest caz: Darwin nu a sustinut niciodata aceste lucruri. De fapt, Darwin a ajuns la o concluzie total opusa, subliniind faptul ca empatia si compasiunea sunt cheia succesului unei societati.

Keltner vorbeste despre modul in care studiile stiintifice au incercat sa dovedeasca ca acest lucru este adevarat, si sustine ca oamenii se gandesc cu 40% mai mult din timpul lor cu gandul la alte persoane. Acesta continua sa explice modul in care bogatia afecteaza nivelul nostru de compasiune, si modul in care devenim mai empatici atunci cand privim niste fotografii cu persoane care sufera. Cu toate acestea, oamenii care sunt mai bogati, prezinta ceva lipsuri in acest domeniu: acestia au, ceea ce Keltner sustine a fi, un “deficit empatic”, ceea ce inseamna ca banii si nivelul clasei sociale se afla peste functiile naturale de altruism cu care toti ne-am nascut. Aceste functii sunt esentiale pentru ca o societate sa functioneze intr-un mod sanatos si fericit.

Acesta este un subiect foarte interesant si important: oamenii sunt, fara nicio indoiala, persoane bune si caritabile, insa societatea este cea care e bolnava si ne strica. Ar trebui sa ne redefinim ca oameni si sa ne descoperim interesele. Creierului nostru ii pasa cu adevarat de situatia in care alti oameni se afla. Toti ne nastem la fel, nu exista nicio diferenta intre noi. Insa, mediul in care suntem crescuti spune foarte multe despre noi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *