googleIn momentul in care Larry Page si Sergey Brin au pus baza companiei in anul 1998, Google a fost un produs care avea nevoie de anticipare, reusind sa faca un clasament al celor mai relevante site-uri, prin interogare. Insa, ceea ce conteaza cel mai mult reprezinta dimensiunea acestei liste.

Google “scuipa” o cantitate impresionanta de informatii. Chiar si numele Google, o greseala de scriere a “googol”- reprezinta, de fapt, o cifra, urmata de sute de zerouri- si ofera promisiuni in ceea ce priveste cantitatea masiva de rezultate, la fiecare cautare pe care o facem.

Internetul ne schimba gandirea

Insa, cum reusesc aceste informatii sa ne afecteze modul de gandire? Aceasta este intrebarea care l-a intrigat pe Gary Small, un profesor de psihiatrie de la UCLA care studiaza imbatranirea creierului. In toamna anului 2006, Small impreuna cu sotia sa- Gigi Vorgan, au realizat o lucrare in care subiectul principal facea referire la modul in care Internetul reuseste sa schimbe creierul, dar si ceea ce se intampla cu creierul uman atunci cand o persoana face o cautare online.

Astfel, acesta si-a realizat studiul pe 24 de subiecti, dintre care 12 participanti foloseau motorul de cautare foarte des, si 12 care il foloseau foarte rar. Dupa acest lucru, cercetatorul a realizat fiecarei persoane in parte un RMN pentru a observa activitatea creierului in timp ce acestia cautau informatii pe Google. Ceea ce Small a descoperit a fost cu adevarat surprinzator: pe masura ce participantii cautau informatii pe Google, creierele subiectilor s-au “aprins”.

Astfel, potrivit lui Small, utilizarea unui motorde cautare determina o crestere a activitatii cerebrale in regiunile creierului care se confrunta ca luarea deciziilor. De asemenea, cei 12 participanti care foloseau foarte des Google, au demonstrat ca activitatea lor cerebrala s-a dublat. Small sustine ca acest lucru inseamna ca, pe masura ce cautam informatii din ce in ce mai des, cu atat si reactia creierului devine mai puternica.