LG a lansat la finele anului trecut modelul G Flex, primul telefon cu un ecran curbat si flexibil, poate mai mult pentru a arata lumii ca poate. Despre G Flex unii au spus ca e unul din doua: fie un pionier al unei tehnologii ce va domina piata masiv, poate chiar incepand cu anul acesta, fie o ciudatenie, un moft care doar schiteaza o posibila noua directie in tehnologia de smartphone-uri, dar care inca nu convinge.
LG G Flex se vrea a fi una din unitatile varf de gama ale producatorului sud-corean, iar in acest acest sens vine practic cu aproape cele mai noi specificatii tehnice in domeniu. Spun aproape pentru ca, desi este elementul cel mai interesant al telefonului, ecranul 1280 X 720 (HD) P-OLED nu este unul dintre cele mai performante.
Telefonul dispune de un procesor quad-core Qualcomm Snapdragon 800 (Krait 400) tactat la 2.26 Ghz cu un GPU Adreno 330, 2 GB de RAM (LPDDR3). Spatiul de stocare 32 GB, fara a exista posibilitatea extinderii prin card micro SD. Telefonul dispune de o baterie imensa Lithium-Polymer de 3.500 mAh ce nu poate fi scoasa sau schimbata.
Partea exterioara a telefonului este realizata din material plastic, in afara de ecran acolo unde este folosita o suprafata de Gorilla Glass 2. Totusi, carcasa spate a telefonului este realizat dintr-un plastic special despre care LG spune ca se vindeca singur si ca poate sa “repare” automat micile zgarieturi pe care un telefon le aduna in cursul vietii sale.
Cat priveste dimensiunile, LG G Flex este un adevarat gigant pe langa alte telefoane. Unitatea are o inaltime de aproape 160,5 mm, o latime de 81,6 mm si o grosime de 8,7 mm. La capitolul greutate, G Flex cantareste 177 de grame.
In privinta camerelor foto, pe spate G Flex dispune de o camera de 13 MegaPixeli, auto-focus, un singur blit LED, insa din pacate nu este doatata cu Stabilizare Optica a Imaginii. Pe partea frontala, telefonul dispune de o camera frontala de 2,1 MP.
-procesorul puternic
-bateria cu o capacitate mare – 3.500 mAh
-carcasa spate cu protectie activa
– ecranul – desi curbat si flexibil, ofera o rezolutie si o densitate destul de mica
– forma destul de mare, neprietenoasa – aproape imposibil de folosit cu o singura mana
– materialele de constructie – orice ar fi, plasticul nu ofera o senzatie de calitate sau durabilitate
Software
LG G Flex ruleaza Android 4.2 Jelly Bean. Pe deasupra, insa, sistemul are implementat o interfata proprie de la LG care aduce si unele elemente regasite acum in cea mai recenta versiune 4.4 , dar care modifica puternic aspectul si unele functii intalnite pe Androidul de baza, “vanilla Android”.
Practic, LG a ales sa modifice substantial unele aspecte ale sistemului de operare, a reorganizat zona de setari in diferite meniuri si a introdus noi functii. Pe scurt, LG a urmat “calea Samsung”, schimband puternic sistemul de operare si aruncand catre utilizator zeci de functii sau setari de personalizare.
LG G Flex, din punct de vedere al software-ului, este un telefon “cu de toate”, cu multe aplicatii si functii folositoare sau indreptate catre utilizatorii care doresc sa-si personalizeze telefonul, dar si cu multe aspecte mai degraba inutile.
Utilizatorul are acces la o suita intreaga de setari si functii de personalizare: de la alegerea si modificarea ordinii pentru butoanele de jos, la modificarea tranzitiilor dintre ecrane sau a animatiilor de deblocare. La fel de bine, utilzatorul poate seta tipuri de vibratie sau cat de saturat sa fie ecranul.
La fel, utilizatorului i se pune la dispozitie posibilitatea de a face o actiune in mai multe moduri: la telefon se poate raspunde fie prin apasarea ecranului, fie prin ducerea telefonului direct la ureche; multitaskingul se face si in modul traditional pe Android sau, prin gestul de a glisa cu trei degete spre si dinspre stanga ecranului, etc. Toate aceste functii si alternative mai degraba pot confuza utilizatorul decat sa-i ofere un mod simplu de folosire a telefonului.
In plus, LG a ales sa ingramadeasca o intreaga suita de setari, functii si scurtaturii in zona de notificari. De multe ori, in functie de ce aplciatii ai deschise, zona de notificari devine un loc foarte aglomerat cu multe scurtaturi si alte functii, iar notificarile primesc un rol secundar si uneori chiar ies din ecran.
Avand un display atat de mare, m-am asteptat sa gasesc un set de aplicatii utile si care sa profite de spatiu, insa nu a fost chiar asa. LG ofera o serie de aplicatii utilitare ce pot rula in prim-plan, deasupra altor aplicatii sau a ecranelor de pornire, pot fi marite sau micsorate si au opacitatea reglabila, insa acestea nu aduc in realitate un plus prea mare.
-rapid si cu animatii fluide
-functii de accesibilitate usoara precum “Knock-on” sau modificarea butoanelor de pe ecran
-functia de fereastra dubla in care pot rula simultan doua aplicatii
-posibilitati multe de personalizare
-urmeaza sa primeasca upgrade la 4.4 KitKat
– sistem foarte aglomerat, cu multe schimbari fata de un “vanilla Android”
– o zona de notificari aglomerata cu tot felul de functii sau scurtaturi
– unele aplicatii sau functii mai degraba inutile si care nu profita de ecranul mare
– multiplele moduri de a realiza aceeasi acitune poate confuza utilizatorul
– mici incoerente de design
Design si Ergonomie
De departe cel mai distinctiv element de design al noului telefon este forma sa curbata, neobisnuita. E clar ca acest design este facut sa atraga privirile celor din jur si sa uimeasca prin unicitatea sa.
LG sustine ca noua forma si ecranul curbat sunt directionate catre utliizator si vine sa ofera o experienta de imersiune si de profunzime, in special in ceea ce priveste continutul media, dar si in folosirea de zi cu zi. Intr-un fel, LG are dreptate. Cand te uiti direct la ecran si cand tii telefonul in mana ai impresia ca totul vine (putin) spre tine, insa impresia de imersiune nu este deloc asa de puternica. Apoi intra in discutie marimea…..
LG G Flex, cu ecranul sau de 6 inci, este un gigant. Nu poate fi spus altfel, nu poate fi ignorat acest aspect. Tinut chiar si in cele mai incapatoare maini, LG G Flex este un urias.
Pe langa dificultatile de folosire a ecranului, forma pune probleme si atunci cand e vorba de tinut in buzunar. Poate in afara de cei care isi tin telefonul la buzunarul din spate al pantalonilor, restul utilizatorilor vor avea de furca atunci cand vor baga sau vor scoate telefonul dintr-un buzunar normal, sa zicem din fata unor perechi de jeansi.
Sigur, in cea mai mare parte, daca ne referim la hardware si la sistem, G Flex puncteaza destul de bine, iar telefonul se misca mai mult decat satisfacator, insa nu puto scapa de senzatia ca se putea si mai bine.Ecranul, curbat si flexibil asa cum e el, nu este unul dintre cele mai bune, iar calitatea constructiei lasa totusi destul de mult de dorit. Pana la urma, nimeni nu vrea un telefon care sa-i scartaie in palma, indiferent daca e flexibil sau nu.
In plus, dimensiunile foarte mari fac ca folosirea sa sa fie o adevarata provocare si aproape imposibila doar cu o singura mana. In plus, nici in buzunar nu se simte cel mai comod.
Pe partea software lucrurile pot fi imbunatatite, in special in privinta mai multor aplicatii sau functii care sa profite de ecranul foarte mare. Cele doar cateva exemple bune de aplicatii si functii destinate unui ecran mare pe care le are telefonul nu sunt de-ajuns sa ne schimbe impresia generala ca partea de software pe LG G Flex poate fi mult imbunatatita.
Daca e sa subliniez un lucru pozitiv la G Flex, atunci acela e bateria.
Chiar si asa, pretul extraordinar de mare cu care se vinde G Flex este cireasa de pe un tort nu prea grozav. La aproape 2.900 de Lei, G Flex este mult prea scump pentru ce ofera, cu atat mai mult daca iau in considerare alternativele de pe piata.
Pentru cine totusi vrea un telefon LG cu hardware nu doar asemanator, ci chiar mai bun (cu un ecran Full-HD LCD-IPS 5,2″ si OIS pentru camera), cu toate smecheriile software si la un pret mult mai rezonabil, ii recomand din toata inima sa se uite mai degraba catre un LG G 2
Totusi, daca vreti neaparat un telefon cu care sa atraga atentia si care sa starneasca un “Wow” in randul celor din jur, G Flex face o treaba de minune, doar ca trebuie sa fiti pregatiti sa dati un raspuns potrivit pentru intrebarea care inevitabil va urma: “Ok. Si la ce ajuta?”