Daca utilizezi Facebook pentru a-ti indeplini obiectivele sau pentru a-ti face prieteni noi, este posibil sa suferi de dependenta de Facebook- sustine un nou studiu realizat de oamenii de stiinta de la University of Akron’s Wayne College. Insa, oamenii de stiinta sustin ca dependenta de Facebook nu este acelasi lucru cu dependenta fata de mass-media sociala, si nu este intotdeauna un lucru rau.

Studiul a examinat 301 participanti cu varste cuprinse intre 18 si 68 de ani care folosesc Facebook si publica ceva cel putin odata pe luna. Participantii au constatat ca Facebook  ajuta utilizatorii sa se imbunatateasca in cele din urma- fie prin dobandirea de noi prieteni, atentie din partea celorlati sau pentru a-si indeplini alte obiective. Cei care posteaza pe Facebook si asteapta un feedback din partea celorlati utilizatori ajung sa se inteleaga mai bine pe ei insisi.

“Probabil ca posteaza ca au fost la sala”- sustine Erin Hollenbaugh. “Poate ca distribuie un post despre o anumita pozitie politica sau o provocare personala cu care ei se confrunta. Insa, acestia se bazeaza pe feedback-ul de la prietenii de pe Facebook pentru a-si intelege mai bine stima de sine. Astfel de oameni folosesc reteaua sociala ca un motiv de invatare sociala, fiind o modalitate prin care pot trece peste o serie de situatii dificile.

Ce este dependenta

Este important de inteles faptul ca dependenta poate fi definita in sensuri diferite. De exemplu, atunci cand vine vorba de droguri, dependenta implica mintea si corpul care se adapteaza la drog pentru a simti aceeasi experienta si rezultate. Dar, dependenta poate fi folosita si pentru a defini situatia in care o persoana nu se poate opri din utilizarea de droguri si intalneste un esec in viata sociala, financiara si emotionala. Se pare ca, potrivit cercetarilor din trecut, media sociala poate activa acelasi tip de dependenta in anumite regiuni ale creierului.

In fond, cercetatorii au descoperit ca cei care au o activitate fizica constanta pe reteaua sociala au o personalitate mai deschisa, iar feedback-ul primit de la ceilalti utilizatori poate contribui la cresterea stimei de sine.