d577c792701f80c204d9781ad7a3fcf9

Produsele lactate sunt o parte importanta din alimentatia noastra zilnica. Pe langa continutul ridicat de calciu pe care il contin, produsele lactate au un rol benefic pentru sanatatea noastra. Nu lasa sa treaca nici o zi fara sa consumi macar o cana de lapte sau cateva bucati de branza proaspata. Si ca sa fii sigur ca produsele pe care le-ai ales sunt proaspete si de calitate, alege-le pe cele de pe rafturile magazinului Selgros. Poti alege dintr-o gama variata de produse lactate: lapte, iaurturi, sana, kefir sau lapte batut, smantana sau frisca. Pentru a vedea oferta de produse lactate, accesati linkul.

Laptele si produsele din lapte contin majoritatea substantelor nutritive necesare organismului, fiind bine asimilate de catre acesta. De exemplu, laptele este principala sursa de calciu ce se asimileaza mai bine in comparatie cu alte produse. Laptele este bogat in potasiu si sodiu, dar sarac in acizi grasi , contine mici cantitati din toate vitaminele, in special B2, A si D. Digestia laptelui necesita un efort mic din partea stomacului, motiv pentru care este indispensabil in tratarea mai multor maladii.

In functie de continutul de smantana pe care il contine, laptele se clasifica in lapte integral, nesmantanit, asa cum este produs de animal; lapte smantanit total, care are doar 0,1% grasime si se obtine in separatoarele mecanice; laptele smantanit partial, obtinut prin colectarea smantanii care se ridica la suprafata laptelui.

In comert se intalneste de regula laptele pasteurizat smantanit omogenizat, laptele pasteurizat partial smantanit omogenizat si laptele UHT, care este laptele practic fiert. Si acesta din urma se gaseste fie smantanit sau partial smantanit omogenizat. Diferenta dintre laptele din comert si cel crud-integral, este continutul de grasime si anume, cel din comert este mai slab, dar se poate gasi si lapte integral. In rest, aceste doua tipuri de lapte au acelasi continut proteic sau de glucide. Este bine sa se consume laptele din comert, insa fara a-l fierbe, deoarece prin fierbere se pierd majoritatea vitaminelor.

Consumul de lapte contribuie la dezvoltarea normala a organismului, fiind recomandat in cazul persoanelor varstnice, deoarece previne osteoporoza si creste rezistenta la infectii si substante toxice.

Iaurturile se obtin in urma fermentatiei acidolactice sau dupa introducerea in lapte a unor microorganisme. In urma fermentatiei, creste aciditatea pe contul acidului lactic sintetizat din lactoza, se dezintegreaza partial proteinele si creste cantitatea de vitamine B, si apar proprietati antibiotice. In comparatie cu laptele, iaurtul este mult mai usor asimilat si digerat de catre organism, fiind recomandat in special in cazul unor boli, pentru refacerea florei intestinale si a bacteriilor bune din stomac. Iaurturile nu trebuie sa lipseasca din alimentatia zilnica.

Nu uitati sa consumati zilnic produse lactate pentru a va bucura de o viata lunga si sanatoasa.

Selgros Ploiesti

Produse alimentare si nealimentare

Str. Grigore Cantacuzino Nr. 366APloiesti, 100301 , RO

Tel: 0244 502 000

Fax 0244 502 199

Leave a Reply

Your email address will not be published.