Religia este o sabie cu doua taisuri: pe de o parte, te poate face un om mai bun; pe de alta parte … un om mai rau.

Regulile religioase au avut ca scop initial unul civilizator, porunci precum “sa nu ucizi” sau “sa iti cinstesti parintii” fiind in mod normal propozitii la mintea unei gaini, insa pe care nu le respecta toata lumea. Astfel, regulile fiind “spuse” de divinitate, de catre o forta superioara, te fac sa te temi mai mult, daca nu le respecti. Din inchisoare iesi daca furi, insa pedeapsa nu iti este iertata de catre divinitate, care isi aduce aminte ce ai facut si te va pedepsi pe lumea cealalta. Astfel, religia se dovedeste a avea un factor moral important.

Pe de alta parte, religia este si sursa a multor dispute. De-a lungul istoriei au existat nenumarate razboaie religioase, sclavia a fost justificata cu ajutorul bibliei, femeia a fost tinuta sub autoritatea barbatilor, homosexualii au fost ostracizati si, in prezent, ne confruntam cu atacuri teroriste din aceeasi cauza, unele persoane considerand ca altii nu-si traiesc viata dupa cum ar vrea Domnul.

Religia nu te invata violenta. Absolut nicio religie nu propovaduieste fapte de cruzime asupra semenilor, insa, de exemplu, cand un musulman extremist detoneaza o bomba, intreaga comunitate musulmana este privita cu ochi suspiciosi de catre restul populatiei. Si totul pentru cativa oameni care au sarit de pe fix.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *