Ai de intocmit un plan de afaceri si nu stii cum? Cu siguranta trebuie sa ai in vedere urmatoarele lucruri:

Planul de afaceri insumeaza idei si viziuni despre justificari, previziuni, statistici, care compara stadiul actual al afacerii cu cel din urmatorii trei, cinci ani, stadiul dorit cel putin. Un plan de succes trebuie sa faca parte din tot ceea ce intreprinde antreprenorul, si nu va inceta sa fie prezent in mintea sa.

Studiul de piata este foarte important si se va referi la piata tinta al acelui produs sau serviciu. Oportunitatea de piata care trebuie exploatata, poate fi atat un produs nou lansat, sau un serviciu deja existent dar care se bazeaza pe diferite oportunitati care nu sunt explorate in prezent.

refinantare

 

 

Esti in cautarea unei solutii de refinantare credite ?

Verifica conditiile de acordare a unor credite de nevoi personale.

 

 

 

Pentru a-ti asigura succesul planului de afacere, poti sa tii cont de cele 10 sfaturi listate mai jos:

1. Gandeste-ti afacerea din perspectiva planificarii pe termen lung: stabileste unde vrei sa fii peste cinci ani si planifica-ti pasii prin care sa ajungi acolo.

 2. Scrie-ti singur planul de afaceri. In felul acesta vei invata mult mai multe despre afacerea si despre piata ta.

3. Asigura-te ca acoperi toate aspectele cheie ale unui plan de afaceri. Pentru a vedea ce trebuie sa contina un plan de afaceri, iti recomandam sa citesti articolele Ce trebuie sa contina un plan de afacere? si Structura generala a planurilor de afacere.

4. Fii concis. Chiar daca esti tentat sa te intinzi la povesti, un plan de afaceri trebuie sa fie concis si la obiect, pentru ca nici un potential investitor sau finantator nu are timp sa citeasca documente stufoase.

5. Fii realist. Fii sincer pe parcursul planului de afaceri si prezinta atat oportunitatile cat si amenintarile inerente oricarui tip de activitate. Nu inflori si nu exagera cu optimismul, pentru ca un investitor cu experienta va sesiza asta imediat si in plus, cifrele nu iti vor fi de nici un ajutor cand afacerea va deveni operationala .

6. Include elemente vizuale. Unde este posibil, pe parcursul documentului, ajuta-te de elemente vizuale, dar fara sa exagerezi. Foloseste grafice, tabele, diagrame si imagini care te pot ajuta sa iti prezinti mai bine ideea de afaceri.

 7. Fii creativ. Include un element creativ in planul de afaceri, astfel incat sa iasa in evidenta si sa atraga atentia celui care citeste. Poti utiliza template-uri, dar asigura-te ca planul tau de afaceri nu arata ca un sablon. Asigura-te ca dai un element de unicitate planului.

8. Considera-ti planul de afaceri ca pe un document viu. Reciteste-l in mod regulat pentru a te asigura ca esti pe drumul cel bun sau pentru a-l ajusta in functie de schimbarile intervenite.

9. Impartaseste planul cu alte persoane care te pot ajuta sa obtii ceea ce iti propui, cum ar fi un mentor, investitori, creditori, angajati-cheie sau consilieri.

10. Pleaca de la inceput de la premisa ca va trebui sa platesti un anumit pret pe termen scurt, pentru a obtine o dezvoltare sanatoasa a afacerii pe termen lung.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *