Tabletele si smartphone-urile castiga tot mai multa popularitate in zilele noastre. Ne schimbam aproape la fiecare 6 luni telefonul, ne cumparam diverse gadgeturi nou aparute, tehnologii mai bune si asa mai departe. Daca insa este nevoie de gestionarea unei afaceri, de cursuri sau seminarii, de utilizare prelungita si eficienta, laptopurile castiga intotdeauna. Daca o afacere, spre exemplu, este condusa de acasa, acest lucru se poate face de pe un sistem desktop. Daca insa se doreste gestionarea afacerii “din mers”, un laptop este mult mai util.
Renumite si acestea pentru ca nu sunt excesiv de scumpe fata de gadgeturile de ultima generatie, laptopurile trebuie insa alese dupa cateva criterii importante. Primul dintre acestea ar fi sistemul de operare pe care se bazeaza. Cele ce opereaza pe Mac sunt de obicei mai scumpe comparativ cu cele ce opereaza pe Windows. Desi fiecare sistem de operare are parti bune si parti mai putin bune, de obicei aspectele negative se rezolva cu upgrade-uri ale versiunii.
Rezolutia si dimensiunea display-ului. Cunosc persoane care schimba chiar cate 3 laptopuri in interval de 6 luni. A alege dimensiunea potrivita a displayului este foarte important pentru scopul in care laptopul este utilizat. Daca se navigheaza si se vizioneaza filme poate fi potrivit chiar un display de 11 inchi, insa pentru editare texte sau imagini mai utile sunt variantele de dimensiuni mai mari.
Tastatura si touchpad-ul. Si acestea sunt criterii de alegere a unui laptop. Dactilografierea nu trebuie sa fie dificila, trebuie sa existe suficient spatiu intre taste, iar touchpad-ul trebuie sa ruleze foarte bine. Unii poate ca folosesc un mouse si o tastatura externa, insa folosirea lor nu este posibila tot timpul, deci este importanta si alegerea unui model cu o tastatura si un touchpad potrivit.
Memoria RAM – majoritatea laptopurilor de pe piata vin cu 4 GB RAM preinstalati. Daca iti cumperi insa un laptop in anul 2015, de preferat este sa mergi pe o varianta cu 8 GB RAM. Iti ofera posibilitati extinse de multitasking, avand aici o mare influenta si capacitatea si viteza microprocesorului.
Printre alte elemente de care trebuie tinut cont se numara durata de viata a bateriei, garantia, posibilitatea de intretinere si eventuale reparatii. Tinand cont de aceste criterii se va putea face alegerea potrivita.