Influenta termica datorata oceanului, ale carui ape sunt strabatute de curenti reci, este foarte clar exprimata în unele zone de tarm. Luând doar un singur exemplu, cel al statiilor meteorologice San Francisco (de pe tarmul oceanului) si Sacramento (situata la aproximativ 150km departare în interiorul continentului), vom observa ca vara, în iulie, temperatura are valori medii de doar 17oC la San Francisco si de 25oC la Sacramento. Rolul termic al curentului rece al Californiei asupra ariilor de tarm învecinate este evidentiat pe deplin .

Si în alte arii cu climat mediteranean, curentii oceanici reci îsi exercita influenta climatica în maniera asemanatoare. Spre exemplu, luând ca parametru termic media maximelor zilnice din luna ianuarie (mijlocul verii australe), vom observa ca, la Valparaiso, pe tarmul oceanului, în Chile (sub influenta curentului Humboldt), aceasta este de 21 de grade Celsius, iar la Santiago de Chile (la cca. 150km de tarm în interiorul continentului), media maximelor zilnice este de 30 de grade Celsius. În schimb media minimelor zilnice din aceeasi luna, este mai ridicata la Valparaiso pe tarm (sub influenta termica moderatoare a apei oceanului) si mai scazuta la Santiago, unde racirile radiative nocturne sunt mai rapide si mai ample din cauza predominarii timpului senin si al unui continut redus de vapori al aerului atmosferic, ce favorizeaza valorile ridicate ale radiatiei efective.

În interiorul ariilor continentale, în timpul verii, maximele diurne din timpul zilei (ce depasesc frecvent 35 de grade Celsius) si minimele diurne din timpul noptii (ce coboara frecvent sub 15 grade Celsius), sunt reminiscente ce amintesc ca, ariile cu climat tropical arid, semiarid sau subtropical arid si semiarid nu se afla la o departare prea mare. Caracteristicile termice ale climatului mediteranean sunt influentate si de valorile mari ale insolatiei anuale, care înregistreaza valori mai mari de 2500 ore peste tot. În California meridionala durata de stralucire a Soarelui este de 3200-3500 ore/an.

Leave a Reply

Your email address will not be published.