Zaharul se afla aproape peste tot si se pare ca ar putea fi folosit pentru producerea morfinei, care este o forma rafinata de heroina. Studiile realizate recent arata ca tulpinda de samanta modificata genetic, cand este expusa la zahara, poate fi utilizata pentru a fermenta opiu.

Deci, in esenta, iti poti fabrica propri heroina acasa. Cu totii ne gandim ca acest lucru este o nebunie. Cercetatorii de la Universitatea din California Berkeley si Universitatea Concordia din Canada au prezentat un proces aproape complet de a transforma glucoza in morfina, in timp ce oamenii de stiinta de la Universitatea din Calgary a furnizat piesa lipsa care lipseste acestui proces. Ideea nu a fost aceea de a inunda strazile oraselor cu heroina. Acest plan este unul mai nobil decat atat- cercetatorii isi doresc sa produca analgezice mai ieftine, mai eficiente si mai sigure.

Cum era de asteptat, exista ceva controverse care se invart in jurul acestui subiect. O parte dintre cercetatori sustin ca acest lucru ar fi unul benefic in industria medicamentelor, in timp ce altii analizeaza intens riscurile. Obtinerea de opiu din zahar si din drojdie de bere este un proces mult mai dificil decat cel de  face bere in subsolul casei, deoarece fermentare drojdiilor modificate genetic necesita o stiinta aparte. Acest lucru este inca departe de a fi realizat. Lucrarile de cercetare au fost publicate in revistele de stiinta, insa, pana in prezent, nimeni nu a reusit sa sintetizeze acest drog folosind aceasta metoda.

Pentru ca acest lucru sa fie un fenomen onest, exista planuri de a adauga modificari in ADN-ul drojdiei, iar acest lucru ar permite autoritatilor sa urmareasca de unde provine morfina sau heroina.

Doar oamenilor de stiinta le este permis sa lucreze in astfel de domniu. Atat autoritatile cat si mediul academic sunt de acord, in acest moment, asupra problemelor care le-ar putea pune in societatea actuala.