Creierul este partea superioara a sistemului nervos central, constituita din trunchiul cerebral, cerebel si creierul mare, si asigura controlul intregului organism.  Acest organ surprinzator functioneaza ca un centru de control al omului, prin receptionarea, interpretarea si directionarea informatiilor senzoriale primite din corp.

Vorbirea este una dintre cele mai complexe si mai delicate operatii efectuate de organism. Vorbirea, limbajul si intelegerea sunt controlate si coordonate de cstre creier. Centrii vorbirii, unde cuvintele sunt decodificate si de unde semnalele si comenzile sunt trimise la sutele de muschi din plamani, laringe si gura — implicati in producerea vorbirii — se gasesc in cortexul cerebral.

Un nou studiu realizat recent a descoperit care parte a creierului este reponsabila de procesarea vorbirii.

O echipa de cercetatori din New York au spus ca problema potrivit careia creierul are o anumita parte care controleaza numai vorbirea, a fost in sfarsit elucidata dupa ani de studiu intens, cand cercetatorii au descoperit ca locul vorbirii se afla in partea superioara a lobului temporal.

David Poeppel, autorul principal al studiului si profesor al departamentlui de Psihologie si Centru Neuronal, a anuntat, intr-un comunicat de presa tinut in cadrul universitatii ca acum se cunoaste care parte a creierului este responsabila de procesarea vorbirii, dar care are si rol in descifrarea altor sunete.

Impreuna cu colaboratorii sai, studiile au fost efectuate pe voluntari, creierele lor fiind intens analizate si scanate in timp ce acestia ascultau diferite sunete care au variat de la latratul cainilor pana la pocnete ale focurilor de artificii. In scopul de a observa daca acesti au reactionat intr-adevar la sunetele auzite si nu la un limbaj comun pe care il cunosc, cercetatorii le-au dat acestora sa asculte cuvinte in limba germana, pe care bineinteles ca nu le-au fost cunoscute.

Rezultatele au constat in ideea ca toate sunetele par a provoca activitate in cortexul auditiv al lobului temporal. Sunetele auzite in timpul unui discurs, pe care cercetatorii l-au folosit in studiu, au provocat activitate in lobul temporal, deoarece acestia au reactionat la sunetele primite. Acest lucru a impins cercetatorii sa ajunga la concluzia ca lobul superior temporal este responsabil pentru procesarea vorbirii.