Se pare ca cineva cu ceva mai putin antrenament decat vizionarea filmului “The Matrix” de zece ori e perfect capabil sa sparga o parola sau un site web. Chiar si noi, oamenii de rand, putem face asta, in ciuda timpului limitat pe care l-am acordat expertizelor tehnice. Cum? Cautand pe Google.

Sincer. Daca vei cauta pe vechiul nostru prieten, Google, fraze precum “Cum sa spargi un cod PC Windows” sau “Cum sa spargi un cod Android” ori altele similare, vei gasi raspunsurile. Poate nu imediat – s-ar putea sa fie nevoie sa cauti ceva timp si poate chiar sa stai sa citesti ceva timp. Dar dupa ceva timp, vei gasi un FAQ in care ti se explica exact ce trebuie sa faci. Iti va spune de ce instrumente ai nevoie sa descarci, de unde faci rost de link-urile pentru descarcarea instrumentelor, ti se ofera instructiuni despre cum sa instalezi acele instrumente, apoi ti se spune exact cum sa folosesti acele instrumente. Si cand se termina totul, vei reusi sa spargi ceva (un site) si vei fi clar un hacker de L337.

“Script-kiddies” este termenul folosit pentru cei care sparg site-urile exclusiv in acest fel, titlu care provine din faptul ca nu ai nevoie de prea multa concentrare pentru a te ocupa de script-ul altcuiva (i.e. sa spargi si sa folosesti instrumentele pe care le-a facut altcineva). Multe dintre povestile despre site-urile web care au cazut pot fi atribuite acestei categorii de hackeri, care au creat si instrumente pentru a-si scana victimele, instrumente pentru exploatarea acelor tinte si instrumente pentru a insera orice doresc ei pe site-uri atacat.

Desigur, ai nevoie de ceva timp liber pentru a realiza acest lucru si sa ai grija sa nu te prinda cineva, insa, per total, sa spargi un site nu este atat de greu pe cat poate parea in filmele de la Hollwood.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *