Unele din cele mai multe afectiuni privesc si aspectul pielii, astfel incat ne putem trezi dimineata cu piele inrosita, iritata, si de cele mai multe ori aceasta se manifesta prin mancarimi, care pot cauza in cele din urma descoamarea pielii.

Cele mai multe cauze ale aparitiei mancarimilor de piele se datoreaza detergentilor cu care am spalat hainele, animalele de companie, precum si materialele din care sunt alcatuite piesele vestimentare, la care putem reactiona prin iritatii. Se spune ca o lenjerie trebuie sa ofere cea mai buna calitate pentur un somn linistit, lenjerie care sa nu zgarie pielea si sa nu provoace mancarimi.

Dermatita atopica a pielii

Probabil ca din alte puncte de vedere, dezvoltarea microbilor si a bacteriilor din lenjeria de pat poate provoca si dermatita atopia, pentru ca este o afectiune cronica a pielii caracterizata de inflamarea pielii, prin uscaciune, prurit si exfoliere. Este un tip de eczema care poate rezulta si prin expunerea la produsele iritante sau la alergeni. Chiar si consumul unor alimente poate declansa un episod de dermatita atopica, care poate aparea impreuna cu alte boli precum astmul sau febra fanului.

Semne si simptome

Cele mai multe locuri in care dermatita isi face aparitia sunt la incheieturile mainilor, fata, gat, piept, partea de sus, genunchi, incat devin mult mai observabile la glezne sau in spatele genunchilor. Dezvoltarea unor eruptii cutanate, rosii sau maro, pot dezvolta mici umflaturi, pline cu lichid, si pot cauza mancarimi severe, cruste, precum si dezvoltarea aspectului de piele ingrosata si solzoasa, uscarea pielii, pigmentare pielii dar si pungute de puroi.

Tratament in cazul dermatitei

Medicii dermatologi spun ca cel mai bun tratament dermatita atopica este pe baza de unguente si creme cu corticosteroizi, care reduc inflamatia si mancarimea. Pentru o mancarime severa a pielii, antihistaminice sunt cele mai eficiente. Daca simptomele sunt mai grave si nu pot fi vindecate cu aceste tratamente, atunci se necesita o vizita la medicul dermatolog pentru a prescrie un tratament cu antibiotice sau un tratament intravenos cu seruri minerale.

Uneori, imunomodulatorii sunt folositi pentru a preveni sau pentru a reduce numarul de puseuri ale pielii, incat utilizarea pe termen lung a ambelor medicamente, coricosteroizi si imunomodularoare poate provoca efecte secundare. In afara de medicamente, terapia cu lumina sau fototerapia se foloseste pentru a gestiona simptomele, iar in cazul in care terapia de lumina este utilizata indelungat, aceasta creste riscul de imbatranire prematura a pielii si a cancerului de piele.